Wetswijziging Belgische wegcode GSM-gebruik voor alle bestuurders

Blue Knight

4e Versnelling
Ergeren jullie zich ook aan al die talloze bestuurders die onbevangen hun gsm hanteren tijdens het besturen van hun voertuig ?

Vanaf 3 maart 2022 gelden nieuwe bepalingen inzake het verbod op elektronische communicatietoestellen in het verkeer. Voorheen had men het in de wet enkel over de draagbare telefoon, nu gaat het om elk elektronisch communicatietoestel.

👉 Je mag geen elektronisch apparaat met scherm gebruiken, vasthouden of manipuleren tenzij het in een daartoe bestemde houder bevestigd is. Gebruiken, vasthouden of manipuleren mag alleen wanneer je voertuig stilstaat of geparkeerd is.

👉 Een rood licht of een file valt niet onder “stilstaan”. Voor een rood licht of in de file mag je dus eveneens geen elektronisch communicatietoestel gebruiken.

👉 Dus niet enkel het gebruik, maar ook het vasthouden en manipuleren is in het algemeen verboden. Een vaak voorkomend fenomeen is dat de bestuurder de smartphone op de schoot legt (dus niet vast heeft) en regelmatig het hoofd buigt om berichten, mails, filmpjes, … te bekijken, door te scrollen of aan te klikken. Dit is levensgevaarlijk in het verkeer!
Om ook dit fenomeen te verbieden, werd de definitie van elektronische communicatietoestellen nog verder te verruimd tot het manipuleren van het toestel (zonder dat je het toestel in de hand moet hebben).

👉 Aan de andere kant blijft het gebruik van elektronische communicatietoestellen op een relatief veilige manier in de wagen mogelijk. Als het toestel in een daartoe voorziene houder zit en je het bijvoorbeeld als gps-toestel gebruikt, is het onderscheid met een geïntegreerd multimediasysteem in de wagen zelf erg klein. Daardoor kunnen we het gebruik van een vast multimediasysteem en het gebruik van een vastgeklikt ander elektronisch communicatietoestel niet verschillend behandelen.

👉 De inbreuk gaat van de 2de graad over naar de 3de graad. De onmiddellijke inning bedraagt vanaf 3 maart 174 euro (+ administratieve kost 9,06 euro).

👉Een beginnend bestuurder (minder dan 2 jaar zijn/haar rijbewijs motorvoertuig B die een motorvoertuig bestuurt) zal bij een overtreding een verval van het recht tot sturen opgelegd krijgen en meteen minimum het theoretisch en/of praktisch examen opnieuw moeten afleggen (de rechter beslist hierover).
~
 

elmo

Klokje Rondrijder
Forumleiding
Pff €174 euro.........bij ons is het €350 geworden.
Maar gewoon telefoon in de hand gelijk 1 week rijbewijs inleveren.
Daar leren ze veel meer van zie maar eens een week overal te komen (uitzondering daar gelaten)

Een boete betalen ze en weer door........dus dat schiet niet op.
 

ozymandias

3e Versnelling
Da's goed nieuws! Nu nog een wet die verbiedt om in de file lippenstift en make up op te doen en we zijn er.
Of die zich aan het scheren zijn of hun haar aan het kammen zijn in het spiegeltje van de zonneklep of die hun huilende baby trachten te sussen of die baby eten geven tijdens het rijden. Allemaal gezien. Honden op de schoot van de bestuurder, een kind op de schoot van de bestuurder... kom ik nog regelmatig tegen.
 

waffie

Mega Mijlenmaker
Als de politiek zich ergens mee gaat bemoeien begint de waanzin.


even wat praktische zaken,
telefoon, etc prima waar wat daar nog meer uitvloeit

dat betekent ook niet meer op een knopje drukken van de modern dashbord (entertainment systeem, cruise controle , gps, boordcomputer
en zo kan ik nog even door gaan

eh wat te denken van het voertuig in de versnelling plaatsen of de handrem inschakelen

allemaal een digitale device

big sam is watching us en simpel ge gaat betalen
 

Jan Koekepan

Klokje Rondrijder
Pakkans vergroten (middels camera-vaststelling bijvoorbeeld) en meedogenloos bekeuren.
Boetes kunnen niet hoog genoeg zijn en ze kunnen er niet vaak genoeg voor schrijven!! :vroumvroum06:

Je hebt gelijk @waffie, waar logica eindigt, begint de overheid.
Maar goed, als stemmen invloed had, lieten ze ons dat niet doen.
 
Bovenaan